Mijn boekending (ding 19)!

✔ LibraryThing kan zeker een meerwaarde betekenen voor de bibliotheken. Als bib zou je een online boekenplank kunnen aanmaken met tips of commentaren. Nieuwe aanwinsten zou je op die manier ook in de kijker kunnen zetten.

zaterdag 7 november 2009

mijn visie op Web 2.0 na ding 8 (van de 23!).

De eerste kennismaking met “23dingen.be” was net voor de vakantie in de bib. Los van het feit dat ik redelijk veel met computer werk en dit zelfs graag doe, begon het daarna toch wat te kriebelen. Van bloggen, RSS, slideshare, wiki, podcasts, … wist ik zo goed als niets af. Het was tot dan een wereld waar ik wel van gehoord had via mijn kinderen en enkele collega’s op het werk maar waarin ik mezelf als leek beschouwde.

En ja, het heeft een heel tijdje geduurd vooraleer ik startte. Er waren de vakantietijd, het drukke gezinsleven en al de “to do’s” in de bib (waar ik deeltijds aan de slag ben) die me nauwelijks ruimte gaven om de nodige tijd uit te trekken. Enfin vanaf 1 november mag ik me “a member of the club” noemen! Vandaag vraagt men naar mijn visie op Web 2.0 (ding 8)…

Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik het best wel leuk vind. Inderdaad er gaat een wereld voor me open. Op enkele dagen heb ik heel wat geleerd. Ik heb nu een eigen weblog, maak gebruik van een nieuwslezer (netvibes), ik heb kennisgemaakt met Flickr en Slideshare, … Dag na dag heb ik thuis ettelijke uren achter mijn computer gezeten, zelfs tot in de late uurtjes om bepaalde opdrachten uit te voeren. Ik moest en ik zou dit ook kunnen, hoewel er momenten geweest zijn dat ik me afvroeg wat ik nu weer verkeerd deed. Opnieuw en opnieuw met hetzelfde doel voor ogen beginnen… De tijd vloog voorbij en het huishoudelijk werk is helaas wat naar de achtergrond verdwenen, net zoals het boek dat klaarligt om gelezen te worden.

Mijn visie?

Eerst en vooral ben ik de mening toegedaan dat “23 dingen” leren tijdens (rustige) (balie)dienst voor mij althans onmogelijk is. Je moet je kunnen concentreren op dat wat je probeert te leren. Elke storing zet je weer een stap achteruit zodoende dat je de draad verliest. Je moet dus tijd vinden om ongestoord bezig te zijn. Voor mij is dit thuis achter mijn computer. Op de bib lukt me dit momenteel niet omdat er voortdurend “ander werk” door mijn hoofd spookt. Een verslag maken, een voorstel van activiteit uitwerken, vergaderingen, baliedienst, aanpassingen op het rek, … kunnen helaas niet wachten.

Of dit alles mijn huidig werk gaat vergemakkelijken betwijfel ik alsnog. Websites nuttig voor bibs bieden helaas nog geen RSS aan. Ik denk aan Stichting Lezen, PSLB, Jeugdboekenweek, … Dit zou gemakkelijk zijn, maar aangezien deze sites in mijn favorieten staan, ervaar ik hier niet zoveel hinder van. Flickr en slideshare is wel leuk, maar of ik dit veel ga gebruiken om mijn werk te vereenvoudigen vermoed ik niet. In het gebruik van blogs durf ik wel geloven, tenminste als iedereen bereid is mee op deze trein te stappen. Eenvoudige en toch directe communicatie tussen collega’s al of niet aanwezig op de werkplek wat toelaat dat vragen/antwoorden/voorstellen/reacties/… van iedereen en voor iedereen onmiddellijk gekend zijn. Dit moet dan wel binnen beperkte kring bloggers gebeuren. Niet iedereen moet inzage krijgen in de interne keuken van de bibwerking.

Voor de bib als instelling in onze maatschappij ligt het enigszins anders.
Geïnteresseerden de mogelijkheid bieden om op de hoogte te blijven van wat reilt en zeilt in de bib via RSS is zeker een aanrader. Een bibblog opstarten zie ik wel zitten. Helaas hebben collega’s dit al geprobeerd, maar kregen ze geen groen licht van het stadsbestuur om door te gaan.
Flickr en Slideshare zullen elk op hun manier een stukje leven van de bib in de huiskamer brengen. Op die manier denk ik dat Web 2.0 ook drempelverlagend zal werken. Daartegenover staat dat deze presentaties ook wel professioneel moeten overkomen, een stuntelige, amateuristische voorstelling van de bib in welke zin dan ook, moeten we zeker vermijden. Het is aan de bib om hieromtrent beslissingen te nemen. Onvermijdelijk gaat dit leiden tot specifieke opdrachten aan een beperkt aantal personeelsleden die hier zeer bedreven in zijn of zullen worden.

Genoeg “gemijmerd”, een fijn weekend gewenst aan wie dit vandaag nog leest. Op naar ding 9. Tot binnenkort!

3 opmerkingen:

  1. Amai, al aan ding 8, Marina.
    Ge bent nu zelfs meer dan een member. Je hebt al veel collega's ingehaald.
    Fijn te horen dat je het ook een beetje leuk vindt.
    Het ergste heb je er overigens opzetten!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Marina

    Fantastisch! We dachten even dat je de trein ging missen, maar ondertussen heb je al een flinke voorsprong opgebouwd.

    Je hebt bijna een klein essay neergepend. Zoiets is tamelijk ongewoon in 23 dingenland, want alles moet snel gaan en gegevens die meer dan een scherm vullen, worden zelden gelezen. Het taalgebruik bij het chatten is daarvan een schoolvoorbeeld (zie hiervoor binnenkort ding 12).

    Ik sluit me aan bij uw opmerkingen over de dingen van web 2.0. Veel staat echter nog in de kinderschoenen en voorlopig heb je voor alles nog een apart programmaatje of aparte website nodig. Wellicht komt daarin binnenkort verandering. Google (ja, die weer!) is toch al flink bezig met het een en ander toegankelijk te maken via één account. Enfin we zien het wel.

    Nu nog een beetje oefenen om alles in de vingers te houden ...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Marina, een wat late reactie... ik zit trouwens nog maar aan 't begin. Je hebt gelijk hoor: dingen leren achter de balie of zelfs op 't werk (met die vele to do's) is schier onmogelijk. Alleen wat bijprutsen aan de blog of reacties lezen, dat lukt nog wel.
    Het nut van al die gadgets? Als nu iedereen op één systeem zit zal er wel een virtuele gemeenschap komen, anders gaat het naar versnippering. De parkeer- en presentatiesites voor foto's en PPP's vind ik wel handig.

    Groetjes
    Willem

    BeantwoordenVerwijderen